tag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post3637492523181586285..comments2023-11-16T08:25:46.253+01:00Comments on Pogderanki wachmistrzowe: O tem, jak Fryzyjczyk pewien Mazowszan postrzegał...:)Wachmistrzhttp://www.blogger.com/profile/10288835644944135881noreply@blogger.comBlogger61125tag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-35641810637794127352016-11-27T12:44:56.742+01:002016-11-27T12:44:56.742+01:00Każde z piw dawniejszych na swój sposób upadło, bo...Każde z piw dawniejszych na swój sposób upadło, bo w tamtym czasie znano jedynie piwa z tzw.górnej fermentacji, o zdecydowanie bardziej wyrazistym smaku, ale niezbyt trwałe. Piwa z dolnej fermentacji pojawiły się na naszych ziemiach w XVIII wieku, a ponieważ wymagały dla cyklu swego parotygodniowego leżakowania, ergo kadzi, kuf i wielkich beczek, czyli najkrócej mówiąc: kapitału no to i stały się domeną tych, co mogli takowy zainwestować, najczęściej kupców niemieckich i żydowskich. Dodatkiem gwoździem do trumny wielu dawnych browarów okazał się nowy układ dróg, a bardziej jeszcze kolei, które nierzadko ominęły dawne centra piwowarskie, sprawiając, że do kosztu wytworzenia dochodził i duży koszt transportu, ergo całą produkcję czynił z punktu nieopłacalną..<br /> Kłaniam nisko:)Wachmistrzhttps://www.blogger.com/profile/10288835644944135881noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-74234014764905114922016-11-25T14:01:19.401+01:002016-11-25T14:01:19.401+01:00Ciekawe dlaczego najwięcej słyszy się dzisiaj o pi...Ciekawe dlaczego najwięcej słyszy się dzisiaj o piwach z Żywca czy Warki, a nic o tem ze Mławy? Czyżby znakomitość tamtejszego piwowarstwa podupadła z czasem? <br /><br />Druga rzecz, żeśmy z wiekami spoważnieli nieco w nabożeństwach naszych... Czasami może i za bardzo nawet :)<br /><br />Arcyciekawe są takie wspominki osób postronnych na tle większych wydarzeń :) <br /><br />Slainte, Drogi Kompanionie!Celthttp://www.zyciecelta.wordpress.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-58028657252665822432016-11-14T07:33:50.675+01:002016-11-14T07:33:50.675+01:00Mości Dreptaku: kryterium podstawowe (smakuje albo...Mości Dreptaku: kryterium podstawowe (smakuje albo nie) posiada każdy, bez względu na finezję lub jej przeciwieństwo, experiencję lub jej brak... Insze turbacyje w rodzaju braku stosownych naczyń, chęci, czasu czy sposobności również idzie rozwiązać...:P:)<br /> Kłaniam nisko:)Wachmistrzhttps://www.blogger.com/profile/10288835644944135881noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-38916333160653670502016-11-13T15:18:37.825+01:002016-11-13T15:18:37.825+01:00Jak owo wino zrobić, to rzecz bardziej wiadoma, al...Jak owo wino zrobić, to rzecz bardziej wiadoma, ale żeby je ocenić to trzeba odrobinę doświadczenia i finezji!<br />Dreptak z natury swej woli owocowe! :D :D :DKneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-20900640985842622552016-11-13T14:20:27.991+01:002016-11-13T14:20:27.991+01:00Rzeczywiście problem... Ale chyba byłem niedawno w...Rzeczywiście problem... Ale chyba byłem niedawno w takim miejscu...:))))))<br /> Kłaniam nisko:)Wachmistrzhttps://www.blogger.com/profile/10288835644944135881noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-52935173103368546522016-11-13T13:35:04.737+01:002016-11-13T13:35:04.737+01:00Gdzie będą wino dawać i jeszcze cieszyć się, że zn...Gdzie będą wino dawać i jeszcze cieszyć się, że znika?<br />PozdrawiamVulpian de Noulancourthttp://vdn.blog.onet.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-41908714073265885652016-11-13T07:53:00.168+01:002016-11-13T07:53:00.168+01:00Weźmiesz Vulpiana, który jest człekiem winnym za e...Weźmiesz Vulpiana, który jest człekiem winnym za eksperta i popracujemy i nad tym...:)<br /> Kłaniam nisko:)Wachmistrzhttps://www.blogger.com/profile/10288835644944135881noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-87310641114233075562016-11-12T12:50:32.232+01:002016-11-12T12:50:32.232+01:00Uprzedzam, że nie jestem w stanie ocenić wina, bo ...Uprzedzam, że nie jestem w stanie ocenić wina, bo się na tym nie znam. :)Kneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-17258946735033465272016-11-12T12:49:38.685+01:002016-11-12T12:49:38.685+01:00Rzecz to jest niebagatelna, bo po odparowaniu wina...Rzecz to jest niebagatelna, bo po odparowaniu wina, w rondlu pozostają fuzle i dobrze by było, żeby nie były najpodlejsze, a raczej z przewagą estrów i alkoholi ciężkich, i to tych bardziej wonnych niż smrodliwych. :D :D :DKneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-39665471578090159772016-11-12T10:28:28.132+01:002016-11-12T10:28:28.132+01:00Nieśmiało pozwolę sobie jeszcze zauważyć, że opróc...Nieśmiało pozwolę sobie jeszcze zauważyć, że oprócz kucharza i jego talentu zdałoby się iżby i winko było nienajpodlejsze, choć akurat kuchnia tu wiele wybaczyć winom potrafi...<br /> Kłaniam nisko:)Wachmistrzhttps://www.blogger.com/profile/10288835644944135881noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-39626167694866770672016-11-11T18:17:51.851+01:002016-11-11T18:17:51.851+01:00Miałem kilka miesięcy temu rozmowę z kucharzem, za...Miałem kilka miesięcy temu rozmowę z kucharzem, zawodowcem uznanym i jego kaczce na talerzu i mojej opinii na temat tejże kaczki. Kaczka jak kaczka, jestem w stanie zrobić podobną co najmniej, ale do kaczki był sos i tego oceniłem, jako poza moimi możliwościami wykonania. O ile mina kucharza była taka sobie gdy oceniałem ową kaczkę, bo starał się człowiek, a tu ocena była taka dość pospolita, to rozanielił się wielce na mój głos o sosie, bo okazało się, że ten robiony jest właśnie na winie i przez dni PIĘĆ, z szykanami najróżniejszymi, przerwami i redukcjami, aż zgęstniały i pełen aromatów specyficznych trafiał na talerz!!! <br />O ile nie uznaje wina w kuchni (chyba że do popijania), to jednak muszę powiedzieć, że gdy bierze się do tego kucharz z talentem, to efekt jest zaskakująco dobry! :)Kneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-72088226028322883942016-11-11T06:54:44.311+01:002016-11-11T06:54:44.311+01:00Ad.1 Axiomata non disputandum esse :)
Ad.2 i 3 Uwa...Ad.1 Axiomata non disputandum esse :)<br />Ad.2 i 3 Uwaga o gotowaniu w winie była ad vocem o tem, że się miałbyś mięsem gotowanem umartwiać:)<br /> Kłaniam nisko:)Wachmistrzhttps://www.blogger.com/profile/10288835644944135881noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-73622315600107250852016-11-10T08:06:57.155+01:002016-11-10T08:06:57.155+01:001. Liczę na to, że nadal mają za takiego.
2. Tylko...1. Liczę na to, że nadal mają za takiego.<br />2. Tylko <a href="http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/11/Coq-au-vin-czyli-kogut-w-winie.html" rel="nofollow">coq au vin</a> mi się kojarzy. Pączki trzeba smażyć w oleju.<br />3. Można przecież te pączki winem popijać, przez co tylko zyskają.<br />PozdrawiamVulpian de Noulancourthttp://vdn.blog.onet.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-37150116268303465242016-11-10T06:19:10.972+01:002016-11-10T06:19:10.972+01:00Vulpianie, a jeśli byłoby gotowane w winie?:))
K...Vulpianie, a jeśli byłoby gotowane w winie?:))<br /> Kłaniam nisko:)Wachmistrzhttps://www.blogger.com/profile/10288835644944135881noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-31165270644268324652016-11-10T06:17:08.453+01:002016-11-10T06:17:08.453+01:00Jest i inny sposób: bierze się Vulpiana i Saską Kę...Jest i inny sposób: bierze się Vulpiana i Saską Kępę, zderza ze sobą, i tak oto tenże globtroter niezwykły, sobie tylko znaną mocą wynajduje w środku nocy na Francuskiej knajpkę przez jakich Negrów prowadzoną i owe rzeczone pączki, do spożycia których przymusza następnie nawet tych, co Go za przyjaciela mięli...:)<br /> Kłaniam nisko:)Wachmistrzhttps://www.blogger.com/profile/10288835644944135881noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-64724401505627037522016-11-10T06:07:36.693+01:002016-11-10T06:07:36.693+01:00Ad.1 Skoro mi ktoś zarzuca myłkę, to trudno mój re...Ad.1 Skoro mi ktoś zarzuca myłkę, to trudno mój respons zwać wyważaniem czegokolwiek, a skoro to Waszmości rzeczy znane to tem mniej pojmuję Twoją pierwotną o myleniu uwagę...<br />Ad.2 Jeśli Wasza miłość raczy dysputę prześledzić uważnie, to nic o dzieleniu kogokolwiek granicami, ani o pogardzie żem nie pisał, to rozumiem, że to chyba nie do mnie ta uwaga...<br /> Kłaniam nisko:)Wachmistrzhttps://www.blogger.com/profile/10288835644944135881noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-47653015726394612352016-11-10T06:04:53.756+01:002016-11-10T06:04:53.756+01:00Dzięki:) Nawet nie pomyślałem, że to i u nich śpie...Dzięki:) Nawet nie pomyślałem, że to i u nich śpiewane:) Tyle, że, jeslim pomiarkował dobrze, dopuścili się i zawłaszczenia tak tekstu, jak i melodii, jakiej swojej kapeli ich przypisując...<br /> Kłaniam nisko:)Wachmistrzhttps://www.blogger.com/profile/10288835644944135881noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-89173910753471559932016-11-10T06:00:52.081+01:002016-11-10T06:00:52.081+01:00Niezwykle mi to czytać miło...:) Być i może, że to...Niezwykle mi to czytać miło...:) Być i może, że to wtóre nawet i więcej zajmujące:)<br /> Kłaniam nisko:)Wachmistrzhttps://www.blogger.com/profile/10288835644944135881noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-57446918586111325812016-11-09T18:03:57.980+01:002016-11-09T18:03:57.980+01:00Dziękuję.:)
Pozdrawiam:)Dziękuję.:)<br />Pozdrawiam:)Grażynahttp://www.przeplatanka.blog.onet.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-87450664419856401332016-11-09T17:46:06.798+01:002016-11-09T17:46:06.798+01:00https://www.youtube.com/watch?v=Z6oGaKqVT1A<a href="https://www.youtube.com/watch?v=Z6oGaKqVT1A" rel="nofollow">https://www.youtube.com/watch?v=Z6oGaKqVT1A</a>Kneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-33092974387210425472016-11-09T11:41:44.422+01:002016-11-09T11:41:44.422+01:00Wziąć: 400 [g] mąki z białej fasoli, 2 posiekane z...Wziąć: 400 [g] mąki z białej fasoli, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 posiekane cebule, 1 „dobrą” łyżkę oleju, sól i pieprz do smaku. Wyrobić dobrze mąkę, czosnek, cebulę, sól i pieprz z olejem aż do uzyskania gęstej masy. Smażyć małe kulki w bardzo gorącym głębokim oleju do uzyskania złotego koloru (chyba, że ktoś lubi przypieczone). Podawać z ostrym sosem na bazie pomidorów.<br />Jest to popularne danie w Burkina Faso, znane tam jako „samsa” (albo jakoś tak).<br />Pozdrawiam<br />Vulpian de Noulancourthttp://vdn.blog.onet.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-51543172320125158652016-11-09T11:02:00.012+01:002016-11-09T11:02:00.012+01:001. Drogi Wachmistrzu, nie wyważaj, proszę, otwarty...1. Drogi Wachmistrzu, nie wyważaj, proszę, otwartych drzwi. Historię Mazurów[z Prus] - odrośl etniczną Mazurów [z Mazowsza]znam - niech to nie zabrzmi zarozumiale - nieźle i to niekoniecznie z literatury... I chyba jest nas takich niemało...<br />Cenię więc Twój wykład, jednakże...<br />2. Fryzowie podzieleni granicą - są Fryzami... Znamy obaj kilka nacji podzielonych przez granicę w przeszłości i obecnie... I co z tego? Publicznie emitować pogardę do jednych z pozycji nieomylnej wyższości, bo inni od lat zarozumiali źle o tych pierwszych - i nie tylko o nich - mówią? Nie mój to obyczaj i głupio by było na starość w lusterko przy goleniu spojrzeć...<br />3. Co do Imć Torlina personalnie... To zupełnie inna kwestia... Nie będę kruszył kopii. Szkoda drzewca.<br /><br />Pozdrowienia przesyłam.<br /><br />EmerytAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-28920815026026258952016-11-09T09:33:28.504+01:002016-11-09T09:33:28.504+01:00Pączki z fasoli? Ciekawe, nie znam, ale robiłam ju...Pączki z fasoli? Ciekawe, nie znam, ale robiłam już ciasto czekoladowe typu brownie, z czerwonej fasoli i bananów, bez mąki. Pyszne.:)Grażynahttp://www.przeplatanka.blog.onet.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-17275044658532864062016-11-09T09:24:37.626+01:002016-11-09T09:24:37.626+01:00Bardzo wciągająca lektura, zarówno tekst jak i roz...Bardzo wciągająca lektura, zarówno tekst jak i rozmowa pod tekstem;-)Gimikishttps://www.blogger.com/profile/04035050628530153068noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409474267881381859.post-81591984642615716912016-11-09T07:53:38.595+01:002016-11-09T07:53:38.595+01:00No masz! Już do czterech nie potrafię zliczyć.
4. ...No masz! Już do czterech nie potrafię zliczyć.<br />4. Pączki z fasoli są bardzo smaczne, zdrowe, pożywne i wcale nie tanie.<br />PozdawiamVulpian de Noulancourthttp://vdn.blog.onet.plnoreply@blogger.com